Oğuzlar Ceviz Üreticileri Birliği
Oğuzlar Cevizi
Üçyüz yıldan fazla ömrü olduğu tahmin edilen cevizin Oğuzlar'ın yerli cevizi olduğu bilinmektedir. Oğuzlar cevizi yıllardır Aliağa sinonimi ile tanınmaktadır. Oğuzlar ceviz çeşidinin, Oğuzlar İlçesine ait olduğu, 200 yaş ve daha üstü ağaçların ilçede varlığı ile kanıtlanmıştır. Meyve kalitesi ve özellikle lezzeti nedeniyle Oğuzlar ilçesinden ülkemizin farklı bölgelerine dağılmıştır.
Oguzlar ceviz çeşidi Oğuzlar ekolojisinde ve çevre ekolojilerinde istenilen verim meyve özelliklerini gösterdiği için Oğuzlar ilçesi ve çevresinde yaygınlaştırılmıştır. İlçede bulunan tohumdan yetişmiş bütün ceviz ağaçları aşı ile bu çeşide dönüştürülmüştür.
Ayırt Edici Özellikleri
Oğuzlar ceviz çeşidinin diğer ceviz çeşitlerinden en önemli farkı yan dallarda meyve vermesi yani verimli bir çeşit olmasıdır. Oğuzlar çeşidine ait meyve fidanları 2. yaştan itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Bu durum çeşidin yan dallarda meyve verme özelliğini gösterir en önemli karakteristik özelliğidir.
Oğuzlar ceviz tipini diğer ceviz tiplerinden ayıran bir başka önemli karakteristik özelliği de, meyvesinin dolgun olması, meyvenin kabuktan bütün olarak çıkması ve beyaz renkli iç oranının % 100 olmasıdır. Ayrıca adi depo koşullarında saklanmasına rağmen bir yıl boyunca acımadan kalitesini muhafaza etmesidir.
Oğuzlar Cevizi; yerli çeşitlerimizden olup yöre ekolojisine adaptasyonu yüksektir. 650 metre rakımlı ilçe merkezi ile 1200 metre rakımlı yaylalarımızda çok rahat yetişmektedir. Taban suyu yüksek olmayan, fazla killi olmayan, süzek, çakıllı, taşlı ve orta verimli topraklara çok iyi adapte olabilir. Açık, güneşli, bol ışık alan alanlarda iyi yetişir. Dikildiği yıl sulamaya dikkat edilirse ileriki yıllarda çok fazla suya ihtiyaç duymazlar. Ancak sulama ve bakım gibi kültürel işlemlere verim artışı olarak çok iyi cevap vermektedir.
Üretimi, anaç olarak çetin cevizlere Oğuzlar cevizlerinden kalem aşılanmak suretiyle yapılmaktadır. Böylece güçlü bir anaç verimi çok iyi bir aşıyla adaptasyon kabiliyeti yükseltilmektedir. Aşı konusunda yöremiz çiftçilerimiz oldukça başarılı olmaktadırlar. Hastalıklara dayanıklılığı iyidir. Peryodisite olayı hiç görülmez. Meyveye yatma çok erkendir. Bazen aşı için takılan gözlerde bile meyve olmaktadır. Verim olarak 15-20 yaşlı ceviz 30-35 kg ceviz verebilmektedir. Randımanı %55 'den fazladır. Kabuğu ince, kolayca kırılabilir, içi tam dolu, bütün olarak çıkma özelliği yüksek, açık beyaz renkli ve tadı çok güzeldir. Acılık ve burukluk yoktur. Meyve içi ve dış kabuk pürüzsüzdür. İyi bakım ve çevre şartlarında çok iyi gelişme gösterir. İlçemizde ceviz bahçelerinin tamamı aşılı ceviz fidanlarından teşekkül etmektedir.